Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Храсти Градински жасмин

PostHeaderIconГрадински жасмин

(Philadelphus)
Народно название. Латинското наименование на жасмина произлиза от гръцката дума philadelphos, което означавало ароматен храст, наречен на името на египетски цар.
Описание. Над 300 вида растат в Африка, Америка и Австралия. В див вид това растение се среща като лиана, култивираният жасмин достига до 1 м височина и има приятен аромат. Сред най-предпочитаните за отглеждане при домашни условия е видът Jasminum polyanthum. Цветовете му са жълти, те се появяват преди листата.
Условия на отглеждане. Стайният жасмин вирее добре на слънчево място, но понася и полусянката. Той се нуждае на ден от около 4 часа слънчева светлина. Препоръчително е да има прохлада през зимата. Преди да образува цветни пъпки, жасминът се нуждае от период на застудяване. След цъфтежа се подкастря, пресажда и изнася на слънчево място. Обича влагата и затова понася добре поливането и пулверизирането. Тори се два пъти в месеца.

Размножаване. Чрез семена и резници през пролетта и лятото. В разгара на цъфтежа се отрязват клони и се потапят в съд с вода. Поставя се на светлото място в топла стая. В течността, където са натопени клоните, не е нужно да се слагат стимулатори, защото растението само си образува хранителна среда. Водата не се сменя, а само се долива в съда. След като укрепнат корените, растенията внимателно се преместват в саксии с лека почва, състояща се от пясък и пръст.
Партньори. Жасминът прекрасно се съчетава с хортензията. Изглежда ефектно и на фона на дървета, които се оцветяват в червено или жълто.

 

Градински жасмин

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra