Tyxo.bg counter
Органичен тор
Banner


Home Цветя Дебела Мара

PostHeaderIconДебела Мара

Във всяка българска градина се среща цветето „дебела Мара". Това не е случайно, защото седумът, както е латинското име на това растение, се отглежда лесно. Дебелата  Мара е много издръжливо цвете, може да презимува на студ до минус 3-5 градуса.
Почвата, в която се сади, трябва да е в съотношение 1:1 глинеста листовка и влажен пясък. Дебелата Мара още през есента ни очарова с прекрасните си цветове, а при по-меко време цъфтежът продължава до първия сняг. Седумът е непретенциозно растение и може да остане през цялата зима без вода. Ако решите цветето да презимува на открито, след като отрежете стъблата много ниско, трябва да го покриете с торф.

Това растение не изисква торене, освен това то се размножава бързо и лесно. Разделянето на старите растения е най-често използваният начин, за да получите нов седум. В месестите листа на цветето се съдържа лековит сок, който има  противовъзпалителен   ефект, болкоуспокояващи и анти-бактериални свойства.
Две-три капки от изцедения и избистрен сок действат като обезболяващо при възпаление на ухото. Листата на седума се използват за лечение на циреи, мазоли, брадавици и възпалени рани. Те се налагат на болното място, след като се счукат и се отдели ципата им.

 

Дебела Мара

 

PostHeaderIcon Последно добавено

viagra